Skender

Licht uit en deur dicht

 
 Amper een dag nadat de Fransen de Europese Grondwet verwierpen, stuurt de Belgische regering een spotje de ether in om ons van het nut van die grondwet te overtuigen. De grondwet wordt vergeleken met enkele afspraken die je met je huisgenoten maakt opdat het samenleven aangenaam blijft. Zo word je verondersteld het licht uit te doen en de deur te sluiten als je een kamer verlaat.

Wie meer wil weten wordt doorverwezen naar belgium.be. Jammer dat daar op de openingspagina niets over de grondwet te vinden is. Alleen wie genoeg doorzettingsvermogen heeft om enkele links aan te klikken, krijgt uiteindelijk als beloning een hele berg droge tekst voorgeschoteld. De tekst is wel mooi in rubriekjes onderverdeeld, maar het blijft een saaie boel. Veel overtuigingskracht gaat daar niet van uit.

 Wat een verschil met de agressieve campagne in Nederland, waar de liberale partij zelfs de holocaust en de aanslagen in Madrid opvoerde in een TV-spotje (het spotje werd uiteindelijk afgevoerd maar verscheen "per ongeluk" toch op een regionale zender). Onze regering hoeft ons dan ook niet te overtuigen. Zij weten wat goed voor ons is en zijn daarom zo verstandig geweest om de grondwet alvast te ratificeren. Wij hoeven er dus ons hoofd niet over te breken. Waren de Franse en Nederlandse regeringen ook maar zo verstandig geweest!

Toch kun je de Fransen niet verwijten dat ze hun taak niet ernstig genomen hebben. Het is jaren geleden dat er aan de Franse togen nog zoveel over politiek gesproken is. De boekjes en boeken van voor- en tegenstanders gingen vlotjes over de toonbank en maar liefst 3 op de 4 Fransen vond dit onderwerp de moeite om er op een zondag voor naar het stemhokje te trekken. Weinigen hadden verwacht dat dit referendum zo'n succes zou worden.

"Het resultaat van het referendum heeft bevestigd wat ik al lange tijd zeg: er is een eindeloos verschil tussen de Europese politieke elite en de opinie van de gewone Europeanen" zei de Tsjechische president Vaclav Klaus vandaag. Die elite staan spannende dagen te wachten. Frankrijk deed gisteren het licht uit. Afwachten of Nederland woensdag de deur dicht doet.
# geschreven door Skender @ 10:00 p.m. Reacties:

Vlaams Belang start eigen radiozonder

 
 Onder impuls van Jurgen Verstrepen begint het Vlaams Belang met een eigen radiozender. Voorlopig blijven de uitzendingen beperkt tot 2 uur per week, maar vanaf 2006 zou het een volwaardige zender moeten worden. Het gaat om een digitale radiozender, maar in tegenstelling tot de VRT maakt het VB geen gebruik van DAB. Het VB zend namelijk uit vanuit Duitsland. Via DAB kunnen ze dus nooit heel Vlaanderen bereiken. Bovendien lijkt DAB z'n beste tijd gehad te hebben. Meer en meer media-bedrijven schakelen over naar DRM. DRM is een veel recentere technologie.

 Ook het Vlaams Belang gebruikt DRM. Zo kunnen ze met hun uitzendingen vanuit Duitsland heel Vlaanderen, Nederland en een stuk van Engeland bereiken. Maar aangezien nog niet veel mensen over een DRM-ontvanger beschikken, worden de uitzendingen ook op het internet geplaatst via een heuse Podcast.
# geschreven door Skender @ 2:57 p.m. Reacties:

Fallaci voor de rechter

 
De 75-jarige schrijfster Oriana Fallaci moet zich voor een Italiaanse rechtbank verantwoorden wegens het beledigen van de Islam. Fallaci was jarenlang berucht om haar legendarische interviews met belangrijke spelers op het spelbord van de wereldpolitiek. Later trok ze zich terug in New-York waar ze 10 jaar lang niets van zich liet horen. De aanslagen van 11 september maakten een einde aan haar stilzwijgen. Ze schreef het pamflet "De woede en de trots" waarin ze uithaalde naar de lakse houding van het Westen ten opzichte van de Islam. De rechtzaak gaat over haar recenste boek "De kracht van de rede". De kans dat Fallaci zich in Italië zal gaan verdedigen lijkt erg klein. Ze woont al jaren in New-York en lijdt aan kanker.
# geschreven door Skender @ 7:56 p.m. Reacties:

El hadj Moureaux

 
 Een post van Huug wees me op een interview met Philippe Moureaux in TerZake gisteren. Moureaux is burgemeester van Molenbeek, senator en voorzitter van de Brusselse PS. In dat interview bevestigt Moureaux wat hij eerder al zei tijdens een debat op RTL-TVI: het rampzalige compromis-voorstel dat de splitsing van BHV mogelijk moest maken, was geen voorstel van de Franstaligen, maar wel van Guy Verhofstadt zelf!

Ook het Menzo-nummer van mei besteedt aandacht aan Moureaux. Ze spraken met verschillende Molenbeekse agenten over de recente incidenten. Het beeld dat dit artikel ophangt van Moureaux is hallucinant. Hij werkt de politiediensten actief tegen en eist dat de agenten zich aan moslimvoorschriften houden om niet te provoceren. Moureaux heeft van de moslims zijn nieuwe achterban gemaakt en doet er alles aan om hen niet voor het hoofd te stoten. Volgens de agenten heeft dat de situatie zo verziekt dat er een "operatie zoals in Falludja" nodig is om de rust te herstelen.

Na het lezen van het artikel in Menzo was ik geneigd Huug te geloven toen hij zei dat Moureaux op een troon zit waarop de "M" van "Moureaux" afgebeeld staat onder een kroon. Maar zoals in een reactie opgemerkt wordt is het waarschijnlijker dat het om de "M" van "Molenbeek" gaat.
# geschreven door Skender @ 7:00 p.m. Reacties:

Somers schiet in actie

 
 Gisteren gaf het VLD-partijbestuur aan voorzitter Bart Somers een volmacht om iedere VLD'er die openlijk kritiek geeft op de partij eruit te gooien. Het partijbestuur deed dat unaniem, maar blijkbaar waren enkele bestuursleden die zich hiertegen verzet zouden hebben niet aanwezig op de vergadering. Onder hen Patricia De Waele.

Patricia De Waele was tijdens de vorige verkiezingen kandidaad-voorzitter. Ze is eerste schepen in Evergem en lid van het partijbestuur. Dat laatste was ze toch, want Bart Somers kondigde vandaag aan dat ze onverwijld uit het bestuur gezet wordt en dat hij de procedure start om haar ook uit de partij te gooien. Dat z'n partij hiermee haar boegbeeld voor de Evergemse gemeenteraadsverkiezingen zou verliezen neemt hij er blijkbaar bij.

Aanleiding voor deze drastische maatregel is een interview met De Waele in De Standaard van vandaag. Daarin valt ze de beslissing aan om volmachten toe te kennen aan Somers. Boudewijn Bouckaert, een ander lid van het partijbestuur, doet net hetzelfde in Het Nieuwsblad. Ook hij was gisteren niet aanwezig op het partijbestuur. Voorlopig heeft hij meer geluk dan De Waele. Misschien leest Somers Het Nieuwsblad niet. Of misschien durft Somers het niet aan om de voorzitter van de liberale vereniging Nova Civitas aan te vallen.

De VLD-top is duidelijk haar greep op de partij kwijt en probeert nu met een schrikbewind haar gezag te herstellen. Het valt te betwijfelen of zo'n dictatoriale houding wel goed is voor het imago van een partij die altijd de pretentie heeft gehad om zichzelf tot de democratische partijen te rekenen. De vraag is nu hoe lang de militanten het gedrag van hun voorzitter zullen dulden.
# geschreven door Skender @ 1:40 p.m. Reacties:

Tweede zit voor Nederland?

 
Als de Nederlanders de Europese grondwet verwerpen, dan houden we gewoon een tweede referendum. Dat zegt de voorzitter van de Nederlandse socialisten: Wouter Bos. Ook de Ieren hebben al kennis gemaakt met deze vreemde Europese interpretatie van het begrip democratie. Toen de Ieren het verdrag van Nice verwierpen, besloot de regering hen een tweede kans te geven om hun foute kiesgedrag recht te zetten.
# geschreven door Skender @ 1:31 p.m. Reacties:

TCP/IP in beklaagdenbank voor gelekte Star Wars

 

De filmindustrie heeft laten weten dat ze de ontwikkelaars van de TCP/IP protocolsuite verantwoordelijk houden voor het lekken van de recenste Star Wars film. TCP/IP vormt de basis van het internet en maakt het dus mogelijk om illegale kopieën van films te verspreiden. Hollywood laat weten dat het gebruik van TCP/IP strafbaar is en dat het niet zal nalaten om gebruikers te vervolgen.


 Bovenstaand bericht is fictief, maar de werkelijkheid is bijna even belachelijk. Volgens Hollywood is BitTorrent namelijk de schuldige voor het lekken van Star Wars. Ja, BitTorrent wordt gebruikt voor het uitwisselen van illegale bestanden. Maar BitTorrent wordt net zo goed door een aantal respectabele bedrijven gebruikt om hun servers te ontlasten. Er is niets illegaals aan BitTorrent.
Als er een versie van een film over het internet circuleert terwijl die film nog moet uitkomen, dat komt dat omdat de filmindustire door haar eigen wernemers gepest wordt, niet omdat enkele informatici een nieuwe technologie ontwikkelen.
# geschreven door Skender @ 4:00 p.m. Reacties:

Maximum 90 op de autostrade?

 
Geenstijl.nl meldt dat de EU commisaris voor energie en zijn collega voor mileu een algemene snelheidsbeperking van 90 of 100 km per uur willen op alle Europese autostrades. "If in Germany cars are speeding at 200kph they are using too much petrol" is het argument.

Geenstijl insinueert dat de Nederlandse pers hier niet over bericht uit vrees dat dit de tegenstand tegen de EU grondwet nog zou vergroten. In juni mogen de Nederlanders zich in een referendum over deze grondwet uitspreken. Net zoals in Frankrijk lijkt het er op de de tegenstanders het zullen halen.
# geschreven door Skender @ 3:43 p.m. Reacties:
www.flickr.com
Overname van mijn eigen teksten en foto's toegestaan mits bronvermelding