Skender

maandag, mei 30

Licht uit en deur dicht

 
 Amper een dag nadat de Fransen de Europese Grondwet verwierpen, stuurt de Belgische regering een spotje de ether in om ons van het nut van die grondwet te overtuigen. De grondwet wordt vergeleken met enkele afspraken die je met je huisgenoten maakt opdat het samenleven aangenaam blijft. Zo word je verondersteld het licht uit te doen en de deur te sluiten als je een kamer verlaat.

Wie meer wil weten wordt doorverwezen naar belgium.be. Jammer dat daar op de openingspagina niets over de grondwet te vinden is. Alleen wie genoeg doorzettingsvermogen heeft om enkele links aan te klikken, krijgt uiteindelijk als beloning een hele berg droge tekst voorgeschoteld. De tekst is wel mooi in rubriekjes onderverdeeld, maar het blijft een saaie boel. Veel overtuigingskracht gaat daar niet van uit.

 Wat een verschil met de agressieve campagne in Nederland, waar de liberale partij zelfs de holocaust en de aanslagen in Madrid opvoerde in een TV-spotje (het spotje werd uiteindelijk afgevoerd maar verscheen "per ongeluk" toch op een regionale zender). Onze regering hoeft ons dan ook niet te overtuigen. Zij weten wat goed voor ons is en zijn daarom zo verstandig geweest om de grondwet alvast te ratificeren. Wij hoeven er dus ons hoofd niet over te breken. Waren de Franse en Nederlandse regeringen ook maar zo verstandig geweest!

Toch kun je de Fransen niet verwijten dat ze hun taak niet ernstig genomen hebben. Het is jaren geleden dat er aan de Franse togen nog zoveel over politiek gesproken is. De boekjes en boeken van voor- en tegenstanders gingen vlotjes over de toonbank en maar liefst 3 op de 4 Fransen vond dit onderwerp de moeite om er op een zondag voor naar het stemhokje te trekken. Weinigen hadden verwacht dat dit referendum zo'n succes zou worden.

"Het resultaat van het referendum heeft bevestigd wat ik al lange tijd zeg: er is een eindeloos verschil tussen de Europese politieke elite en de opinie van de gewone Europeanen" zei de Tsjechische president Vaclav Klaus vandaag. Die elite staan spannende dagen te wachten. Frankrijk deed gisteren het licht uit. Afwachten of Nederland woensdag de deur dicht doet.
# geschreven door Skender @ 10:00 p.m.
 
www.flickr.com
Overname van mijn eigen teksten en foto's toegestaan mits bronvermelding