Skender

dinsdag, mei 24

Somers schiet in actie

 
 Gisteren gaf het VLD-partijbestuur aan voorzitter Bart Somers een volmacht om iedere VLD'er die openlijk kritiek geeft op de partij eruit te gooien. Het partijbestuur deed dat unaniem, maar blijkbaar waren enkele bestuursleden die zich hiertegen verzet zouden hebben niet aanwezig op de vergadering. Onder hen Patricia De Waele.

Patricia De Waele was tijdens de vorige verkiezingen kandidaad-voorzitter. Ze is eerste schepen in Evergem en lid van het partijbestuur. Dat laatste was ze toch, want Bart Somers kondigde vandaag aan dat ze onverwijld uit het bestuur gezet wordt en dat hij de procedure start om haar ook uit de partij te gooien. Dat z'n partij hiermee haar boegbeeld voor de Evergemse gemeenteraadsverkiezingen zou verliezen neemt hij er blijkbaar bij.

Aanleiding voor deze drastische maatregel is een interview met De Waele in De Standaard van vandaag. Daarin valt ze de beslissing aan om volmachten toe te kennen aan Somers. Boudewijn Bouckaert, een ander lid van het partijbestuur, doet net hetzelfde in Het Nieuwsblad. Ook hij was gisteren niet aanwezig op het partijbestuur. Voorlopig heeft hij meer geluk dan De Waele. Misschien leest Somers Het Nieuwsblad niet. Of misschien durft Somers het niet aan om de voorzitter van de liberale vereniging Nova Civitas aan te vallen.

De VLD-top is duidelijk haar greep op de partij kwijt en probeert nu met een schrikbewind haar gezag te herstellen. Het valt te betwijfelen of zo'n dictatoriale houding wel goed is voor het imago van een partij die altijd de pretentie heeft gehad om zichzelf tot de democratische partijen te rekenen. De vraag is nu hoe lang de militanten het gedrag van hun voorzitter zullen dulden.
# geschreven door Skender @ 1:40 p.m.
 
www.flickr.com
Overname van mijn eigen teksten en foto's toegestaan mits bronvermelding