Skender

dinsdag, juni 26

De VN en Hezbollah

 

Hier kun je een BBC-reportage vinden over Hezbollah. Terwijl de VN troepen beweren dat ze niets merken van een herbewapening van Hezbollah, bezoekt de journalist een Hezbollah bunker en wordt hij door Hezbollah opgepakt wanneer hij een kijkje komt nemen bij grootschalige bouwwerken in de bergen. Bij een VN checkpoint merkt hij al snel waarom de VN geen wapens vindt: ze zoeken niet. Aan de checkpoint wordt geen enkele auto tegengehouden en doorzocht.

Voor alle duidelijkheid: dit was voor de aanslag op VN troepen zondag. Vandaag meldt de VRT ons dat de VN alleen nog absoluut noodzakelijke missies uitvoert in Libannon...

Tja, wat heb je aan een leger dat z'n kazernes niet uit durft? Ik twijfel er niet aan dat er goed werk geleverd wordt door Belgische ontmijners, dokters en verplegers in Libannon, maar wat voor zin heeft dat als de basis van het probleem niet wordt aangepakt? Noch Hezbollah, noch Israël hebben de oorlog gewonnen of verloren. Hezbollah herbewapent en de Libanese regering blijft machteloos in het zuiden van het land. Eigenlijk is er amper iets veranderd sinds vorige zomer. Het is dus wachten op de volgende vonk die het kruidvat opnieuw doet ontploffen. Dan slaat de VN op de vlucht en kunnen ze achteraf gewoon opnieuw beginnen ontmijnen. Blauwhelm zijn lijkt me een behoorlijk frustrerende job.

# geschreven door Skender @ 12:34 p.m.
 
www.flickr.com
Overname van mijn eigen teksten en foto's toegestaan mits bronvermelding