Skender

vrijdag, oktober 21

Herrie om cartoons

 
Jyllands-Post cartoon

Dit is wat je krijgt als je denkt de islam op dezelfde manier te mogen behandelen als het christendom: haatmails, betogingen, doodsbedreigingen en diplomatieke incidenten. Vanwaar al die herrie? Omdat een Deense krant het aandurfde om Mohammed af te beelden. 2 tekenaars zijn ondergedoken en het gebouw van de krant wordt bewaakt.

Een schrijver had bij de krant Jyllands-Posten zijn beklag gedaan omdat niemand zijn boek over Mohammed wou illustreren. Afbeeldingen van Mohammed mogen immers niet in de islam. De krant vroeg zich af hoevel kunstenaars aan zelfcensuur zouden doen als het om de islam gaat en vroeg verschillende tekenaars om een cartoon over Mohammed te maken. Veel moslims kunnen er blijkbaar niet om lachen dat deze cartoons gepubliceerd werden en eisen dat de kant zich hiervoor verontschuldigd. De cartoons kun je hier bekijken. Ze stellen niets voor in vergelijking met heel wat cartoons over Christus. Het volledige verhaal kun je lezen bij Elsevier.


Update (23 oktober 10:50AM): Ook Hoegin heeft hier intussen een tekstje aan gewijd, met heel wat links naar Deense artikels. Deens lijkt wel wat op Nederlands, maar meer dan hier en daar een herkenbaar woord maak ik er toch niet van. Zou Hoegin wel vlotjes Deens lezen?
# geschreven door Skender @ 8:49 p.m.
 
www.flickr.com
Overname van mijn eigen teksten en foto's toegestaan mits bronvermelding