Skender

woensdag, juni 29

Tsjeven!

 
Ucon logoHet doek over "de Ucon" (stadium) is gevallen. Deze bloeiende sporthal wordt door het Gentse stadsbestuur bij hoogdringendheid onteigend. Van die onteigening was al langer sprake. De sporthal zou samen met het circus Mahy en enkele andere gebouwen plaats moeten ruimen voor het muziekforum. Toen duidelijk was dat het muziekforum er niet zou komen, kregen de sportclubs die in de Ucon trainen weer hoop, maar tevergeefs. Ook al komt het forum er niet: de Ucon moet weg.

Enkele sportclubs nodigden onlangs nog alle gemeenteraadsleden uit om de sporthal te bezoeken. Er kwamen vertegenwoordigers van zowat alle partijen op af die allemaal hun steun toezegden. Al waren de vertegenwoordigers van de meerderheidspartijen wel zo eerlijk om toe te geven dat ze "maar" gemeenteraadsleden zijn en dus eigenlijk binnen hun partij niets te zeggen hebben.

Officieel zijn er momenteel geen plannen voor een gebouw in de plaats van de Ucon. Er was wel al een proefballonnetje om er eventueel een nieuwe bibliotheek te zetten, maar dat was maar één van de vele mogelijkheden. Echt logisch lijkt het niet om een degelijke, veel gebruikte sporthal bij hoogdringendheid te onteigenen als je nog niet eens weet wat je achteraf met de grond zult doen. Het Vlaams Belang vroeg gisteren dan ook in de gemeenteraad om niet over de onteigening te stemmen. Niet alleen werd deze vraag door alle andere partijen verworpen, de onteigening zelf werd door iedereen, behalve het Vlaams Belang goedgekeurd (Het VB stemde tegen).

Wat bezielt de CD&V om eerst aan de sportclubs te beloven dat ze hen zullen steunen en dan voor de onteigening te stemmen? Ze konden zich toch op z'n minst onthouden? Wie keurt nu een onteigening goed als het stadsbestuur niet eens kan zeggen wat ze met de grond zullen doen? Zou het stadsbestuur het achter de schermen al op een akkoordje gegooid hebben met enkele projectontwikkelaars en sociale huisvestingsmaatschappijen? En zou de sociale huisvestingsmaatschapij van CD&V-signatuur daar een kruimeltje van mogen meepikken? Hoe stom kun je zijn om je als oppositiepartij zo te laten omkopen!

Update (29 juni 10:50PM): Ik ben daarnet eventjes langs de Ucon gewandeld voor wat fotootjes om dit artikeltje wat op te fleuren. Uit beleefdheid vroeg ik eerst aan de vriendelijke jongeman achter de toog of hij daar geen problemen mee had. Die had hij niet, maar voor de zekerheid zou hij toch eerst eens de "verantwoordelijke" opbellen. Die verantwoordelijke was kort en duidelijk: geen foto's en dat van die onteigening dat klopt niet. Het "gerucht" dat de gemeenteraad dit had goedgekeurd had hij ook al gehoord, maar het klopte niet. De website van de stad Gent is daar nogthans vrij duidelijk over. Volgens het Word-document heeft de eigenaar van de Ucon zelfs een bezwaarschrift ingediend. Waarom doet hij dan nu alsof hij van niets weet?
Website Stad Gent

Misschien wil hij eventuele nieuwe klanten niet afschrikken, wat natuurlijk begrijpelijk is. Of misschien hoopt hij het alsnog op een akkoordje te gooien met de stad?

Om het gebrek aan foto's goed te maken heb ik op weg naar huis deze zonsondergang getrokken aan het Prudens Van Duyseplein.
zonsondergang
# geschreven door Skender @ 7:55 p.m.
 
www.flickr.com
Overname van mijn eigen teksten en foto's toegestaan mits bronvermelding