Skender

maandag, juni 27

Kippetjes

 

M'n grootmoeder hield vroeger kippen. Niet zozeer voor de eieren, maar voor het vlees. Ieder jaar kocht ze kuikentjes die ze grootbracht om te slachten. Maar dat was vroeger, toen mensen nog wisten waar hun eten vandaan kwam, toen dieren nog gewoon dieren waren en de "dierenrechten" nog niet uitgevonden waren.

Vandaag hebben dieren rechten. Zo hebben ze het recht om geslacht te worden door een gediplomeerd slachter. De media lieten ons vandaag weten dat ook kippen dat recht hebben. De federale overheid stuurt een brief naar alle jeugdbewegingen om hen daar op te wijzen. Ook ik heb ooit in de jeugdbeweging geholpen bij het slachten van kippen. Het onthoofden van onze maaltijd (3 kippen en een kalkoen) heb ik aan anderen overgelaten, maar ik heb wel geholpen bij het pluimen en het klaarmaken. Iemand van onze groep studeerde op dat moment voor slager en hem viel de eer te beurt om de kalkoen te slachten. Niet dat hij dat beter deed dan de anderen. Hij was dan ook nog lang niet afgestudeerd.

Wat je zelf maakt smaakt altijd beter. Zeker als je buiten op een houtvuurtje kookt. Wat kan het je schelen dat je vlees wat aanbrand? Je bent uren bezig geweest met het voorbereiden van deze feestmaaltijd en je geniet ervan. Als je vandaag al het geluk hebt dat je een open vuur mag maken, zul je het dus met kip uit de supermarkt moeten doen. Jammer.

Deze kippengeschiedenis doet me denken aan het verhaal van een vriend van mij die lesgeeft in een beroepsschool. Zijn leerlingen konden niet geloven dat ook sommige planten giftig zijn. Gif was volgens hen per definitie door mensen gemaakt, want alles wat "bio" is, is gezond. Het zegt veel over hoeveel voeling deze jongeren hebben met de natuur. Dieren en planten zijn een soort museumobject geworden. Misschien ga je ze wel eens bezoeken tijdens een schoolreis, maar kom er vooral niet zelf aan want dat mag enkel nog door "gediplomeerden".

# geschreven door Skender @ 11:13 p.m.
 
www.flickr.com
Overname van mijn eigen teksten en foto's toegestaan mits bronvermelding