Skender

dinsdag, juni 7

Het Emmaüskasteeltje

 
De "Foto van de dag" op Gent.blogt bracht een voor velen onbekend stukje Gent onder de aandacht. De redactie wist zelfs niet goed om welk gebouw het nu eigenlijk ging. Eerst was er sprake van de achterkant van Het Toreken, maar al gauw werd duidelijk dat het om het Emmaüskasteeltje ging.

Dit kasteeltje werd gebouwd rond 1700. Je kunt het vinden in de Sint-Pietersnieuwstraat ter hoogte van de Chocoladebar. Het was jarenlang in slechte staat, maar werd in 2000 gerestaureerd door de projectontwikkelaar die er studio's liet bouwen.
 

Van 1872 tot 1957 was het eigendom van brouwerij Donny. Een afbeelding van het kasteeltje sierde de flesjes van de brouwerij. De oprichter van de brouwerij was prof scheikunde. Hij maakte dankbaar gebruik van de bodemstructuur van de Blandijnberg waardoor hij zeer zuiver grondwater kon bovenhalen.
 

Bij de brouwerij hoorden 2 ijskelders (gebouwd in 1872). In de 19de waren er veel dergelijke kelders in Gent. Ze werden gebruikt om ijs op te slaan dat per schip werd aangevoerd uit Noorwegen. Het ijs werd verkocht maar werd ook in de brouwerij gebruikt om de drank fris te houden en voor de productie van koolzuurgas. Lange tijd werd gedacht dat die kelders allemaal verdwenen waren, maar in 1998 bleken de 2 kelders van brouwerij Donny er nog te zijn. De kelders zijn indrukwekkend groot: de ene is 15 meter diep en heeft een inhoud van 1 200 m3, de andere is 12 m diep en 1 000 m3 groot.

Vroeger was het Emmaüskasteeltje zichtbaar vanop het water aan de Muinkkaai, maar sinds de bouw van het stookhuis van de universiteit in de jaren '30 was dat niet langer het geval. Na de restauratie wouden sommigen het stookhuis, dat toch al jaren leeg stond, laten afbreken om het kasteeltje opnieuw zichtbaar te maken. Ook in de gemeenteraad werd dit besproken. (Omdat momenteel aan het stookhuis gewerkt wordt kun je op de foto hieronder een stukje van het kasteeltje doorheen het stookhuis zien)
 
 

Maar dat stookhuis blijkt, samen met de boekentoren, een resultaat te zijn van het onderzoek van de Genste prof. Magnel die een pionier was in het gebruik van Beton. De unief, die eigenaar is, heeft bovendien andere plannen. Momenteel wordt het stookhuis omgebouwd om op termijn de brug te vervangen als studentenhuis. Daarna zullen de huizen die de unief in de Sint-Pietersnieuwstraat al jaren laat verkrotten, plaats moeten maken voor een nieuwe auditorium.
 
 

De boekentoren, die ook niet in al te beste staat is:
 

En als je dan toch in de buurt bent, neem dan ook eens een kijkje in dit gerestaureerd beluikje in de Hoverniersberg:

Bronnen: Het Emmaüskasteeltje, Het Emmaüskasteeltje (2), Gent van toen & nu: 2 De verborgen stad.
# geschreven door Skender @ 9:23 p.m.
 
www.flickr.com
Overname van mijn eigen teksten en foto's toegestaan mits bronvermelding