Skender

zaterdag, februari 12

Nog muziekwinkels zonder DRM

 
 Om het nog maar eventjes over online muziekwinkels te hebben: er zijn ook winkels die muziek van bekende artiesten verkopen aan dumpingprijzen. Twee bekende voorbeelden zijn allofmp3.com en weblisten.com.

Allofmp3.com verkoopt muziek aan $0,02 per MB. Je kunt kiezen tussen een hele reeks bestandsformaten (MP3, Ogg, WMA, MPEG-4 en MPC) en kunt ook zelf de bitrate bepalen.

Bij weblisten.com koop je een toegangskaartje waarmee je voor een bepaalde periode onbeperkt mag downloaden. Ze bieden muziek aan als WMA of MP3 bestanden.

Beide websites zijn legaal in het land van waaruit ze opereren (Rusland en Spanje). Maar uiteraard is de muziekindustrie niet blij met hun dumpingprijzen. Zij beweren dat deze sites enkel auteursrechten betalen voor de Russische/Spaanse markt en dus alleen aan Russen/Spanjaarden mogen verkopen. Zeker voor het Spaanse weblisten.com lijkt me dat een vreemde redenering. Binnen de EU is er toch een vrij verkeer van goederen? Waarom zou dat plots niet meer zo zijn als die goederen via het internet verstuurd worden?
# geschreven door Skender @ 4:12 p.m.
 
www.flickr.com
Overname van mijn eigen teksten en foto's toegestaan mits bronvermelding