Skender

woensdag, februari 9

Mp3tunes

 
 Vandaag zijn de deuren opengegaan van een nieuwe online muziekwinkel: Mp3tunes.com. De man achter deze winkel is Michael Robertson. Robertson richtte ooit mp3.com op en is CEO van de Linux-distributie Linspire.

In het bedenken van originele namen is Robertson nooit echt goed geweest (Mp3tunes lijkt net iets teveel op de iTunes music store van Apple), maar de pers bespelen kan hij wel. Denk maar aan de procedureslag tegen Microsoft over de naam "Lindows". Robertson was verzekerd voor de gerechtskosten en slaagde er dus in om maandenlang wereldwijd de pers te halen op kosten van zijn verzekeraar en Microsoft. Uiteindelijk heeft Microsoft hem in een minnelijke schikking goed betaald om de naam te veranderen in Linspire, nadat hij ermee gedreigd had om de naam Windows als handelsmerk ongeldig te laten verklaren. Je moet het maar doen: je belangrijkste concurrent reclame laten maken voor jouw product!

 De slagzin van Mp3tunes.com is "Don't Rent Your Music...Own It!": een verwijzing naar concurrerende muziekwinkels die via DRM-technologie allerlei beperkingen opleggen. Zo kun je de muziek die je bij Apple koopt, enkel afspelen op de iPod van Apple en op een Windows of Mac computer met Apple software. Het aantal verschillend computers waarop je de muziek mag spelen is beperkt, net zoals het aantal keer dat je de muziek op CD mag branden. Van dergelijke beperkingen is op Mp3tunes.com geen sprake. Je koopt doodgewone MP3-bestanden (192k) die je op elke mp3-speler kunt beluisteren, zonder enige beperking. Natuurlijk moet je je aan de auteursrechten-wetgeving houden, maar er is geen technologie ingebouwd om dat te controleren.

Ook de prijs is een meevaller: je betaalt $8.88 voor een CD. Een liedje kost 88 dollarcent. Van elk liedje kun je gratis, zelfs zonder dat je hoeft te registreren, een fragment van 30 seconden downloaden.

 Maar het is niet allemaal goed nieuws: de grote platenmaatschappijen doen namelijk niet mee. Bekende namen zul je dus niet vinden op Mp3tunes.com. Dat is jammer, maar dat wil zeker niet zeggen dat er geen goede muziek te vinden zou zijn. Ook het aanbod is kleiner dan dat van de concurrenten: 300 000 nummers tegenover meer dan een miljoen nummers bij de iTunes Music Store. Al kun je 300 000 liedjes moeilijk "weinig" noemen.

Mp3tunes.com zal er dus waarschijnlijk niet in slagen om de iTunes Music Store van z'n troon te stoten als grootste online muziekwinkel. Toch heeft dit initiatief kans op slagen. Zo hebben Linux-gebruikers op dit moment nog niet veel keuze: de DRM-technologiën van Microsoft en Apple worden onder Linux niet ondersteund. Mp3tunes.com is voor hen dus zowat het enige alternatief voor de gewone CD. Robertson heeft bovendien nog heel wat goede contacten met kleinere platen-labels als ex-eigenaar van mp3.com. Mp3tunes.com maakt dus een goede kans om te worden wat mp3.com had kunnen zijn.
# geschreven door Skender @ 5:37 p.m.
 
www.flickr.com
Overname van mijn eigen teksten en foto's toegestaan mits bronvermelding