Skender

maandag, december 20

Alles gratis

 
Bij de sp.a hebben ze nog iets gevonden dat dringend gratis moet: anti-virus software! Virussen zijn een plaag voor het Internet. De staat moet dit oplossen door alle Belgen gratis, of voor een symbolische Euro, van anti-virus software te voorzien. Aldus de redenering van sp.a'er Philippe De Coene. Hij maakte zelfs een aparte website om dit idee te verspreiden: veiligecomputer.be. Volgens de cijfers op veiligecomputer.be gebruikt de helft van de Belgen ouder dan 15 jaar regelmatig het Internet. Toch moet volgens de sp.a ook die andere helft Belgen betalen.

Beste Philippe, het zijn harde tijden voor de socialisten. De sp.a deed het vorige verkiezingen al niet zo goed en volgens een recente peiling is er niet echt beterschap in zicht. De groenen houden stand, en zullen dus waarschijnlijk een progressieve frontvorming blijven afwijzen. Bovendien blijven de VLD en het Vlaams Belang alle media-aandacht onder elkaar verdelen. Ik heb dan ook alle begrip voor uw actie om ook uw partij nog eens in de belangstelling te brengen. Maar inhoudelijk heb ik toch enkele bedenkingen:

  • Zoals u zelf zegt op veiligecomputer.be, er bestaat al gratis anti-virus software. Denk maar aan AntiVir of AVG.
  • Zullen ook gebruikers van besturingssystemen als OS X of Linux van uw gratis software kunnen genieten? Of hebben zij geen anti-virus software nodig? Er bestaat momenteel geen enkel virus dat een reĆ«le bedreiging betekent voor deze besturingssystemen. Maar wie bewust voor een veiliger systeem kiest, moet volgens de sp.a gratis-doctrine uiteraard wel meebetalen om andermans Windows-PC te beveiligen.
  • De overgrote meerderheid van de virussen is geschreven voor Internet Explorer, Outlook en Outlook Express. Misschien is het nuttiger wat reclame te maken voor de veiliger alternatieven voor deze software. U zal graag horen dat er ook goede gratis alternatieven zijn zoals Opera, Firefox, Thunderbird of Eudora light


Maar aangezien uw partij toch graag cadeautjes uitdeelt, kunt u misschien overwegen een extra gratis belastingsverlaging door te voeren. Daar heeft de niet-surfende Belg ook iets aan, terwijl de surfende Belg het uitgespaarde geld kan investeren in veilige software. Bovendien kan hij dan zelf kiezen welke software hij wil gebruiken. De belangrijkste les die we moeten trekken uit de virus plaag, is dat monocultuur altijd een slechte zaak is voor de veiligheid. Als alle Belgen dezelfde anti-virus software gebruiken, hoe lang zal het dan duren voor iemand een virus schrijft dat dit stuk software te slim af is? Hoe meer verschillende software er in omloop is, hoe moeilijker het is om een virus te schrijven dat veel schade aanricht.
# geschreven door Skender @ 8:03 p.m.
 
www.flickr.com
Overname van mijn eigen teksten en foto's toegestaan mits bronvermelding