Skender

maandag, november 15

Donner wil godslastering opnieuw strafbaar

 
De Nederlandse Minister van Justitie: Piet Hein Donner, overweegt om godslastering opnieuw strafbaar te maken. Volgens Donner kunnen ook woorden mensen diep kwetsen. Een inperking van de vrije meningsuiting moet drama's zoals de moord op Theo Van Gogh in de toekomst helpen vermijden.

Laat dit nu precies zijn waar Van Gogh vaak tegen waarschuwde: onze vrijheid wordt ingeperkt omdat enkele nieuwkomers (zoals die mensen in het politiek correcte jargon zo mooi genoemd worden) niet gewoon zijn om in een land te leven waar je mag zeggen wat je denkt. Dit is de wereld op z'n kop.

Politici hier en in Nederland schijnen te denken dat je problemen kunt oplossen door meningen te verbieden. Toch is er volgens mij nog nooit iemand van idee├źn veranderd omdat hij er voor veroordeeld werd, integendeel! Als mensen hun hart niet meer mogen luchten kroppen ze hun frustraties op. Vroeg of laat moet zoiets tot problemen leiden. Donner zou dus wel eens net het tegenovergestelde kunnen bereiken van wat hij wenst.

In de jaren '70 werd het Christelijke geloof vaak belachelijk gemaakt in boeken, toneelstukken en films. Denk maar aan de film Life of Brian. Dat heeft vaak tot protest geleid, het kwam zelfs tot rechtzaken, maar nooit is het zover gekomen dat de vrije meningsuiting in gevaar kwam. Vandaag kijkt niemand er nog van op als je met Christelijke figuren, symbolen en tradities lacht. Wie weet nog dat Van Gogh ook vaak met Joden en Christenen lachte?

Maar deze vrijheid wordt bedreigd. Wie vandaag een film als Life of Brian zou maken over Mohamed, zal geen bioscoop uitbater vinden die hem wil vertonen: de kans is te groot dat z'n zaal kort en klein geslagen wordt. Ayaan Hirsi Ali leeft ondergedoken omdat ze het aandurfde de behandeling van vrouwen in de Islam aan te klagen. In onze steden leven mensen die niet begrijpen wat democratie is. Zij kunnen niet met vrije meningsuiting omgaan en willen ons met geweld leren wat we mogen zeggen en wat niet. Gelukkig hebben ze nu de steun van Donner. Als hij de wet aanpast dan hoeft al dat geweld niet meer. Wie in een multiculturele samenleving leeft moet daar nu eenmaal de prijs voor betalen. Zoals Van Gogh voorspelde is die prijs onze vrijheid.

Update (16 november 8:32PM): Waarschijnlijk wordt het wetsartikel over godslastering geschrapt. Volgens nu.nl kan een voorstel hierover van D66 op een merderheid rekenen. Het CDA: de partij van minister Donner, is tegen de schrapping.
# geschreven door Skender @ 9:51 p.m.
 
www.flickr.com
Overname van mijn eigen teksten en foto's toegestaan mits bronvermelding