Skender

donderdag, november 18

De Universiteit Gent en de vrije meningsuiting

 
CDS websiteTijdens deze stortvloed aan bedreigingen zouden we nog vergeten dat niet alleen moslim-fundamentalisten deze tactiek toepassen. De studentenverenigingen KVHV (Katholiek Vlaams Hoogstudenten Verbond) en CDS (Christen-Democratische Studenten) mochten dit dinsdag ondervinden.

Beide verenigingen planden die avond een debat over de veroordeling van het Vlaams Blok. (zelfde onderwerp, zelfde avond. Volgende keer misschien beter afspreken?) Het KVHV had hiervoor Frank Vanhecke en Paul Pataer uitgenodigd, bij de CDS zou Gerolf Annemans komen spreken. Zou komen, inderdaad, want de CDS kregen dinsdagmiddag een telefoontje van het rectoraat. Omdat er een tegenbetoging was aangekondigd mocht het debat niet doorgaan in een zaal van de unief: de kans op rellen was te groot. Ook het KVHV debat werd door de rector verboden.

Het KVHV hield dan maar een korte manifestatie in de universiteitsstraat. Ook de tegenbetogers waren op post. Beide groepen werden door een politiecordon uit elkaar gehouden.

KVHV websiteIn maart organiseerde de KVHV een debat tussen Patrick Vankrunkelsven en Filip Dewinter over het vreemdelingenstemrecht. Dit zou de eerste keer worden dat een Vlaams Blok politicus mocht spreken in een zaal van de Gentse universiteit. Ook toen werd er een tegenbetoging aangekondigd, ook toen vreesde de rector voor rellen en liet hij het debat verbieden. De KVHV liet het daar niet bij: ze stapten naar de raad van state en kregen een uur voor de aanvang van het debat in een spoedprocedure gelijk. De universiteit werd verplicht toch een zaal ter beschikking te stellen. Niet de zaal waar het debat oorspronkelijk zou doorgaan, want die werd door tegenbetogers bezet.

Waarom de KVHV dit niet opnieuw probeerde? Omdat ze op papier niet helemaal in orde waren. Ze hadden een zaal aangevraagd voor een debat over Turkije en de EU, maar hadden het onderwerp achteraf gewijzigd. Veel kans om dit proces te winnen hadden ze dus niet. Waarom de CDS hun kans niet waagden? Geen idee. Misschien gaan de CDS'ers wel naar de les en hebben ze dus geen tijd voor juridische avonturen?
# geschreven door Skender @ 8:54 p.m.
 
www.flickr.com
Overname van mijn eigen teksten en foto's toegestaan mits bronvermelding