In
De Standaard van dit weekend staat een interview met Karel De Gucht. Als de interviewer hem vraagt naar zijn mening over de moord op van Gogh, veroordeeld hij die, maar voegt er meteen dit aan toe: "
Maar we moeten ons de vraag durven te stellen of Theo Van Gogh wel zo verstandig was. Ik denk het niet, want hij heeft het met zijn leven bekocht." Als iemand vermoord wordt omwille van zijn mening, is het dan relevant of hij al dan niet verstandig was? Of is er alleen vrije meningsuiting voor
verstandige mensen? Trouwens, de redenering dat iemand die vermoord wordt per definitie dom is, slaat ook nergens op. Waren Martin Luther King en Pim Fortuyn dommerikken?
Over de film
Submision zegt De Gught: "
Hetzelfde geldt voor zijn film Submission , naar een scenario van het liberale Nederlandse kamerlid Ayaan Hirsi Ali. Die film is krenkend omdat hij veralgemeent. Hij visualiseert het idee dat elke islamiet zijn vrouw per definitie als een onderdanig wezen beschouwt. Maatschappelijk is zo'n oefening nutteloos. Dat is onverantwoord gedrag."
Ik had toch niet de indruk dat
Submission Part I (want van Gogh wou nog een aantal andere films maken, onderandere over de behandeling van ongelovigen in de Islam) veralgemeent. In de film zie je een vrouw in burka 10 minuten lang bidden. Tijdens dit gebed doet ze haar beklag over de mannier waarop ze behandeld wordt. De situatie van deze vrouw is schrijnend. Mensen die zich door deze film beledigd voelen, geven hiermee toe dat zij het normaal vinden een vrouw zo te behandelen. Het is niet de film op zich die veralgemeent, het is de verontwaardigde reactie bij de allochtone gemeenschap die ons (al dan niet terecht) de indruk kan geven dat alle Islamieten hun vrouwen zo behandelen.
Verder geeft De Gucht commentaar over het
Vlaams Belang (net als
Verhofstadt doet hij dat zonder de naam
Vlaams Belang in de mond te nemen). Maar aan deze commentaar hoeven we geen aandacht te besteden aangezien De Gucht zelf zegt: "
wat politieke concurrenten over de VLD vertellen, is niet relevant". Beste Karel: Wat politieke concurrenten over het
Vlaams Belang vertellen, is niet relevant.
Ook
LVB en
Hoegin schrijven in hun blog over dit interview. Beiden hebben lof voor wat De Gucht zegt over de buitenlandse politiek, maar zijn het niet eens met De Guchts kijk op het binnenland.